sharing circle

De kracht van een sharing circle

“Opluchtend. Bevrijdend. Er is iets losgekomen, het stroomt weer. Dit heb ik nog tegen niemand verteld. Helend. Ik voel ruimte. Heel fijn. Veilig. Spannend. Zouden we veel vaker moeten doen. Ik neem zoveel mee naar huis dat het eerst nog moet bezinken. Verbinding met mezelf.”

Zo maar wat reacties van deelnemers aan een van mijn sharing circles als antwoord op de vraag hoe ze de cirkel hebben ervaren, wat ze meenemen naar huis.

En het is echt waar: het concept is zó simpel, zo eenvoudig, maar de uitwerking is super krachtig!

Delen vanuit je hart

Bij een sharing circle wordt er zoveel mogelijk vanuit het hart gedeeld. En oké, natuurlijk schiet iemand wel eens in het hoofd en in een verhaal. Niet erg en ook logisch, we zijn dat zo gewend. Het beschrijven van de uiterlijke wereld, de dingen die je hebt beleefd of hebt gedaan. Dingen die misgaan of die je onrechtvaardig vindt.

Als je deelt vanuit je hart zijn de verhalen opeens niet meer belangrijk. Soms is er een beetje verhaal nodig voor wat context rondom dat wat wordt gedeeld. Maar het krachtige, het transformerende zit hem in het woorden geven aan dat wat er speelt in je innerlijke wereld. Wat beweegt daar, trilt daar, zit daar opgesloten, kan niet vrij stromen? En hoe voelt dat dan? In je lichaam? En waar dan in je lichaam? En hoe voelt het om dit nu zo te vertellen? Om je kwetsbaar en raakbaar op te stellen? Nu de rest van de cirkel dit van je heeft gehoord?

Steeds weer is de conclusie dat het zo fijn en helend is om je écht te laten zien, om tevoorschijn te komen zonder maskers, of om in ieder geval een paar maskers te laten zakken.

Wat mij betreft heeft de wereld dit soort samenkomsten heel hard nodig. Als tegenwicht voor al het presteren, tempo, drukte, prikkels, buitenkant.

En praktisch?

Als iedereen er is en een kop thee heeft starten we met een meditatie om het hoofd wat te kalmeren en te ontspannen, om te landen in jezelf en in de cirkel. Zo worden de voorwaarden geschept om vanuit je hart te kunnen delen.

Vervolgens leg ik uit wat het idee en de principes van een vruchtbare sharing zijn. Bijvoorbeeld dat wat in de cirkel wordt gezegd in de cirkel blijft, dat degene die de talking stick in handen heeft het woord heeft. Dat diegene niet onderbroken wordt, dat geen advies wordt gegeven. Dat we “alleen maar” aanwezig hoeven zijn en te luisteren.

Nadat je gedeeld hebt mag je een kaart trekken als je dat wil. Deze verheldert of bekrachtigt je sharing meestal door (een aspect van) datgene wat je net hebt gedeeld te benadrukken of uit te vergroten.

Als iedereen heeft gedeeld doen we nog een rondje thee en stemmen we af wat de rode draad van de sharing is geweest. Daarover gaan we verder verdiepend in gesprek. Of we doen een visualisatie of een lichaamsgerichte oefening.

We ronden af met een korte meditatie en check out.

Nieuwsgierig geworden? Ik organiseer maandelijks op woensdagochtend een sharing circle in Noordwijk. Klik hier voor meer informatie en data.
Weet je van harte uitgenodigd mee te doen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven